Recent werk

“De tentoonstelling blijft hangen in een oppervlakkige en verstikkende nachtclubsfeer waarin je te veel op je bordje krijgt en het labyrint weinig ruimte biedt om dit allemaal te verwerken. En die romantische uitweg? Die geeft Imhof je niet.”

Uit: Tussen Romantiek en BeReal: YOUTH van Anne Imhof – 12.01.23 – ArchiNed.nl

“Kunstenaars zijn vaak al de voorlopers in gentrificatieprocessen en in het geval van de Huidenclub dragen de luxeappartementen boven en naast de kunstenaarswerkplaatsen hieraan zeker bij. Kan de Huidenclub nog aan deze processen ontsnappen? En hoe voorkomt de club, als Diepeveen eenmaal volledig is ontwikkeld, vervangen te worden door een XL-supermarkt met een hippe food court?”

Uit: De Huidenclub: placemaker, placeholder of place to be? – 07.12.22 – versbeton.nl

Tentoonstellingsteksten voor de Prix de Rome Architectuur 2022
November 2022

Op 17 november 2022 opende in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam de tentoonstelling rondom de Prix de Rome Architectuur 2022, waarvan ik de zaalteksten schreef. De genomineerden zijn deze editie Arna Mačkić, Dividual (Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski), Lesia Topolnyk, en Studio KIWI (Kim Kool en Willemijn van Manen). Met scherpe en uiterst actuele ontwerpvoorstellen reageerden zij op het thema Healing Sites.

De tentoonstellingsteksten vertellen over het thema, over hoe de genomineerden hierop hebben gereageerd met hun ontwerpvoorstellen en over de (geschiedenis van) de Prix de Rome zelf. De grote uitdaging bij dit project? In de hoofden kruipen van de genomineerden om hun voorstellen zo goed mogelijk te kunnen verwoorden, maar ook luisteren naar de meningen en wensen van alle betrokken partijen – de genomineerden, Het Nieuwe Instituut, het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie – om uiteindelijk te komen tot één coherent tekstueel geheel waarmee iedereen blij is.

De tentoonstelling Prix de Rome Architectuur – Healing Sites is nog tot en met 9 april 2023 te zien in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

“We staan voor fikse uitdagingen – de mobiliteits- en energietransitie, maar ook klimaatverandering en sociale ongelijkheid. Door het vizier net wat verder te leggen proberen we uit te zoomen en ruimte te creëren om op een andere, innovatieve manier naar die uitdagingen te kunnen kijken. Hoe kunnen we de verantwoordelijkheid nemen voor de komende 100 jaar en in welke vorm geven we de stad met een gerust hart door aan de komende generaties?”

Uit: FOCUS OP DE VERRE TOEKOMST, ROTTERDAM IN 2125 – 31.10.22 – Stadmakerscongres.nl

Public Art for Public Life van Observatorium laat zien dat kunst in de openbare ruimte kan vertellen, verrassen, vieren en –  zoals Motel Mozaïque juist stelde – plekken in een ander licht kan zetten. De publicatie is een showcase van wat Observatorium allemaal kan en in het verleden heeft gedaan. In die veelheid schuilt ook een valkuil; het boek mist een duidelijk zwaartepunt en lijkt de categorie ‘overzichtspublicatie’ of ‘koffietafelboek voor potentiële opdrachtgevers’ niet te kunnen of willen ontstijgen.”

Uit: De illusie van seclusie in de publieke ruimte – 25 jaar Observatorium – 13.09.22 – ArchiNed.nl

Samenwerken?